Siirry pääsisältöön

Kuin salama kirkkaalta taivaalta

Moikka taas! :)

Haluan esitellä kuvataiteen lopputyöni, jonka tein keväällä 2013 Sara Hildén -akatemiassa. Tavoitteena oli luoda isompi teoskokonaisuus, joka sisälsi myös sanallisen osion eli portfolion. Itselläni oli kuvataidekoulua takana jo huimat 10 vuotta, joten halusin panostaa tähän viimeiseen työhön kunnolla.

Sana portfolio ja työn sanallinen analysoiminen hieman jännittivät, minkä vuoksi päätin keksiä huolellisesti idean ennen teoksen työstämistä. Oli helpompi työstää teosta ja portfoliota, kun minulla oli joku päämäärä. :)

Kokoan alkuun kuvia ja mietteitä työn etenemisestä, ja loppuun liitän vasta oman ideani, jolloin en tyrmää jokaisen omaa näkemystä työstä! (Huom. tämä on hieman pidempi postaus!) :)




Työn suunnittelu ja luonnosten tekeminen ei ole ihan se omin juttuni, kuten kuvasta voi huomata. :D Tein kyllä huolellisempiakin luonnoksia, mutta tykkään käyttää inspiraationi sekä energiani itse lopulliseen työhön, jolloin teos elää koko ajan piirtämisen ohella.


Käteväkäsinen isäni taiteili minulle oman piirtopöydän, jotta pystyisin tekemään kiireiden (reenit pääosin) vuoksi työtä kuvataidekoulun sijaan kotona omassa miniateljeessani (eli huoneessani). :D Toisin sanoen perhe tuki minua täysillä koko projektin ajan, ja näin jälkeenpäin ajatellen, en voisi olla kiitollisempi saamastani tuesta. :)


Työvälineinä käytin lyijykyniä, mustia paksuja ja ohuita tusseja, kuivapastelliliituja, puuvärejä sekä vanulappuja pastellien sävyjen tasoittamiseen, tarrapaperia sapluunoihin jne. Piirtämiseen käytin maitotölkkikartonkia, joka toimikin todella hyvin kynien kanssa.


Tiikeriyksityiskohta valmistui nopeasti, toisin kuin viidakko tiikerin ympärillä... :D





Viidakko-/tähtitaivaskuvan tein piirtämällä ensin tusseilla palmut, ja sen jälkeen käytin kuivapastelliliituja hinkkaamalla niitä vanulapulla taivasosioon. Lopuksi lisäsin taivaalle tähtien ympärille"vähän" glitteriä (ensiksi aivan liian paljon, jota sainkin sitten raaputella pois aika urakalla). :')


Leikkasin salamat kultaisesta tarrapaperista ja asettelin ne paperille. Samalla tekniikalla kuivapastelleja käyttäen hieroin väriä sapluunoiden päälle, jonka jälkeen irrotin sapluunat vanhaa hammaslääkärin työvälinettä apuna käyttäen. :D


Hieman oli väsynyt olo ja pelkäsin työn keskenjäämistä, mutta selvisin kuin selvisinkin siitä loppujen lopuksi! :O


Pieni yksityiskohta lopullisesta työstä... :) Alhaalle kokosin isot kuvat jokaisesta valmiista työstä, sekä loppuun oman tulkintani. :)









Välähtävä salama on oma lempikohtani työssä... :D


Tein pikaisen kollaasin kuvista, ja koot ovat tässä vähän väärät. Isoimmat kuvat pitäisivät olla mies-/tiikerikuva sekä naiskuva, mutta kyllä tuosta nyt jonkun käsityksen saa miten työt on aseteltu. :) Työn nimi on siis: "Kuin salama kirkkaalta taivaalta". :)


 Nyt on mahdollisuus miettiä, mitä ajatuksia työ herätti tai millainen tunnelma ja sanoma sillä voisi olla. Mikään tulkinta tai näkemys ei ole väärä, vaan on juuri arvokasta kuulla erilaisia näkökulmia. Lähes jokainen työtäni tulkinnut on sanonut jonkin uuden havainnon tästä työstä! :)

Teoksen arvioivat yksi oman kuvataidekoulun opettajista sekä yksi koulun ulkopuolinen taiteilija. Jokainen päättötyöntekijä sai sekä suullisen että kirjallisen palautteen. Sain paljon hyvää, mutta myös rakentavaa kommenttia työstä. Arvosanaksi sain 5/5, joten tyytyväinen saan olla, että olen onnistunut pääsemään tavoitteisiini vaikeuksista huolimatta! :)

Nyt avaan työtä omasta näkökulmastani, mutta tämä on todellakin vain yksi näkemys työstä! :)

Työn sanoma


Rakkaan ystäväni äkillinen kuolema toimi inspiraation lähteenä teokselleni. "Kuin salama kirkkaalta taivaalta" kuvastaa kokemustani muutaman vuoden takaisesta tapahtumasta. Sain tiedon ystäväni tapaturmaisesta kuolemasta ja se pysäytti minut. Pikkuhiljaa aloin tajuamaan elämän haurauden, ja sen, kuinka elämä voi päättyä liian nuorena. Teoksessani haluan kuvata juuri tätä elämän epävarmuutta ja ennalta-arvaamattomuutta.

Tapahtuma puhutteli minua niin paljon, että halusin tehdä teoksen siihen pohjautuen. Jos teoksissa aikaa jatkettaisiin, voisi tapahtua ihan mitä tahansa. Esimerkiksi hevos-teoksessa käärme saattaa purra hevosta tai hevonen saattaa talloa käärmeen tai ei tapahdu kumpaakaan. Ratkaisevalla hetkellä kohtalo puuttuu peliin. Toisaalta, vaikka elämä joskus koetteleekin, on aina toivoa paremmasta. :)

Tavoitteet


Tavoitteena oli osoittaa oppiminen mahdollisimman monipuolisesti piirustuksen osa-alueella. Teoksen sanoma on melko synkkä, joka kuvaa yhtä pientä osaa elämästäni. Haluan viestittää katsojalle samaa olotilaa kuin itselläni on ollut. Olen kuitenkin halunnut liittää teokseeni pieniä toivonpilkahduksia (esim. tähdet taivaalla tai tähdenlento). Ei elämä kokonaisuudessaan niin synkeä ole! :)



Pitkän ja uuvuttavankin kevään päätti kukitustilaisuus Sampolan työväenopiston tiloissa. Oli samalla mahtava että haikea tunne: toisaalta olin saanut yhden elämänvaiheen päätökseen, mutta kaikkien niiden kymmenen kuvataidekouluvuoden päättäminen sai mielen apeaksi. Haen kuitenkin nyt kevään hauissa Aalto yliopistoon opiskelemaan kuvataidekasvatusta, joten toivotaan että saisin jatkaa näissä merkeissä vielä tulevaisuudessakin! :)


Vastailin vielä muutamiin kysymyksiin ja kuuntelin mitä hienoimpia tulkintoja ja mietteitä, joita en ikinä olisi tullut edes ajatelleeksi! :)

Suuri kiitos, jos jaksoit lukea tämän postauksen! :) Jos ajatuksia tai kysymyksiä heräsi, vastaan enemmän kuin mielelläni niihin! Tulkintoja on yhtä monta kuin meitäkin, joten arvostan suuresti muiden näkemyksiä! :)

Kiitos lukemisesta! :) 

Kommentit

  1. Wau ei voi muuta sanoa! Ihailen sekä työtäsi, että sen sanomaa kosketti minuakin mielenkiinnolla; elämä ja sen loppuminen taitaa tosiaan olla kuin salama kirkaalta taivaalta heh... :) Tiikerin lähikuvalle mykistyin siinä näkee melkoisen piirtämistaidon näyttää melkein ihan elävältä! :D toivoisin itsekin osaavani piirtää yhtä hyvin ! x) Kaikkea hyvää jatkossa ja toivottavasti koulutus etenee mieluisaan suuntaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hurjan paljon kiitoksia piristävästä kommentista! Kaikkea hyvää sullekin! :)

      Poista
  2. Vautsi vau Jenni! Aivan mahtava työ ja sanoma! Ja tosi kiva blogi sulla muutenkin. Jos kiinnostaa niin käy tsekkaas munki :)

    http://erikanomasks.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vooi kiitos Erika!! :)) Hihi mä seuraan sua jo! (; oon seurannu jo siitä asti kun blogin perustin! :P

      Poista
  3. Jenni en tiennykkään, että sulla on blogi! Luin sit kaikki postaukset kerralla ja kivalta vaikuttaa:) Jatka ihmeessä kirjottelemista! Ja ihanaa, että kerroit tosta sun lopputyöstä, se vaan on aina niin ihana, enkä ees tienny kaikkee tota sen taustaa.
    T: Laura koulusta ja kuviksesta;)
    PS. Bongasin itteniki tuolta kuvasta, jee:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Laura ihanaa kun luit, kiitos! Ja kiitos, tosi kivaa kuulla, että tykkäät tästä! :)) ja unohdin kysyä saako edes pistää tota kuvaa tänne, mutta ajattelin, ettei ole suora kasvokuva niin ei välttämättä haittaa..? Jatkossa kyllä kyselen ihmisiltä kuvista, ennen tänne julkaisemista! :)) kiitos kommentista! :))

      Poista
    2. Juu, ei mitään ongelmaa!:)

      Poista
  4. Pakko sanoo että todella lahjakkaasti ikuistettu toi sanoma noihin kuviin, aivan upeita :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on sinun tekosyysi olla tekemättä unelmistasi totta?

Motivaatio-videossaan Gary Vaynerchuk kertoo päätavoitteenaan olevan se, että hän saa katsojalle välitettyä oikean mielentilan ja asenteen vuodelle 2019. Vaynerchuk on tunnettu suorasanaisuudestaan, ja hän usein videoillaan kertoo, kuinka häntä ei voisi vähempää kiinnostaa muiden ihmisten mielipiteet hänestä itsestään. Hänen tavoitteena on saada edes yhden ihmisen muuttamaan toimiaan, jotta hän tämä saavuttaa elämässään suuria asioita. Hän kertoo videolla myös työskennelleensä joka päivä lähes vuorokauden ympäri 15 vuoden ajan, ja hän aloitti tämän ollessaan vasta 20-vuotias nuorukainen. Garyn sanoin, omaan Instagram-biotekstiin voi kirjoittaa olevansa yrittäjä, mutta oikeasti menestyvä yrittäjä tarkoittaa täysin eri asiaa, kuin hieno teksti somekanavan profiilissa. Garyn toistuva vinkki videoissaan on työn tekeminen. Hän painottaa työn tekemisen tärkeyttä jos haluaa saada asioita aikaan, ja päästä suuriinkin tavoitteisiin. Vaynerchukin mielestä elämästä pitäisi unohtaa televis

Motivaation salaisuus

Mel Robbins kertoo videolla “The Secret of Self-Motivation”, kuinka jokainen voi kasvattaa oman motivaation määrää elämässä. Videolla hän kertoo myös oman kokemuksensa kautta löytämästään keinosta, jolla on mahdollista löytää enemmän motivaatiota tekemiseen sekä kyseenalaistaa huonojen tapojen olemassaoloa. Aivot suojelevat meitä kaikelta muutokselta, epävarmoilta ja vierailta asioilta, koska ne yrittävät pitää meidät elossa. Jos haluaa ryhtyä kokeilemaan jotain uutta ja vierasta, aivot lähettävät yleensä jossain vaiheessa suojelumekanismin tavoin signaalia epäilemisestä ja epäröinnistä. Tämä on aivojen tapa suojella meitä kaikelta tuntemattomalta ja vaaralliselta, ja se tekee entistä vaikeammaksi uusien asioiden aloittamisen ja kokeilun. Kun tällaisen suojelumekanismin tunnistaa, on mahdollista vaikuttaa siihen itse, ennen kuin pelko ja epäröinti ottaa tilanteessa vallan. Robbins kertoo kuinka pienten asioiden tekeminen on se vaikein, mutta tärkein asia tehdä motivaation kas

Hei! Hidasta vauhtia.

Nykypäivänä moni haalii itselleen hirmuisesti asioita, tehtäviä ja työtä. ”Enemmän on enemmän” -periaate tuntuu olevan osa monen arkea. Halutaan saavuttaa suuria uraharppauksia, saada parempaa palkkaa, ostaa uusi auto ja elää yksinkertaisesti leveämmin. Tutustuin Timo Lampikosken vuonna 2001 kirjoittamaan teokseen nimeltä ”Vähemmän on enemmän”, ja vaikka teoksen kirjoittamisesta onkin kulunut jo jonkin verran aikaa, päätevät silti monet Lampikosken neuvoista nykypäivänäkin elämään. Tunnistan itsessäni hälyyttäviä piirteitä Lampikosken mainitsemasta ”enemmän-syndroomasta”. On hyvin tavallista, että huomaan tekeväni vielä puolenyön jälkeenkin töitä arkiviikolla. Tämä on jälkivaikutusta sille, etten ole osannut kieltäytyä minulle houkuttavista tarjouksista esimerkiksi töitä koskien. Vaikka jonakin iltana saisin tehtävät hoidetuksi aikaisemmin kuin yleensä, huomaan jatkavani työmäärästä turtuneena hommia yön pikkutunneille asti. Teoksessaan Lampikoski kuvaa visuaalisen kaavion avu