Siirry pääsisältöön

Askel edelle kiirettä ja kaaosta - Ole oman elämäsi hallitsija

Kiirettä on helpointa lähteä vähentämään, kun karsii pois kiirettä aiheuttavat toimintatavat kuten lykkäämisen, puuhastelun, keskeytykset sekä tekemisen hakemisen. Näitä neljää tapaa välttämällä päästään kohti tehokkaampaa, tuotteliaampaa ja stressittömämpää elämää. Poimin Elina Alasentien teoksesta "Askel edelle kohti kiirettä ja kaaosta" keinoja välttää kiireen tuntua, jotka myös itse allekirjoitan ja vien käytäntöön.

Osaa luopua. Luopuminen jostain asiasta, kuten tavarasta vapauttaa tilaa jollekin uudelle, oli kyse sitten huonetilasta tai oman mielen avartumisesta. Jotta voidaan tehdä enemmän tai hankkia enemmän, tulee samalla osata luopua. Aluksi tämä on vaikeaa, mutta harjoittelemisen myötä prosessi helpottuu luopuminen luopumiselta.

Tee tärkein tehtävä ensin eli priorisoi. Tehtävien usein kasaantuessa aletaan herkästi suorittaa niitä sieltä helpoimmasta päästä, eli niiden tehtävien suorittamisesta, joiden tekemiseen ei kulu paljoa aikaa tai ne ovat muuten vain mielenkiintoisia ja mukavia. Hyödyllisintä olisi kuitenkin aloittaa niistä kriittisimmistä ja vaikeimmista tehtävistä, jotka tulisi joka tapauksessa suorittaa lähitulevaisuudessa. Näin tärkeimpiä ja olennaisimpia tehtäviä ei vain sivuuteta ja lykätä, mikä puolestaan vähentää kiirettä tulevaisuudessa ennen tehtävän todellista eräpäivää. Hyvällä suunnittelulla päästään jo pitkälle, mutta todellisiin tuloksiin päästään vain oikeiden tekojen kautta.

Organisoi elämäsi. Tehtävälistat ja kalenterin käyttö pakottavat laittamaan muistissa olevat asiat ylös, eikä niiden muistelemiseen tarvitse käyttää aivokapasiteettiaan, vaan sen voi käyttää hyödyllisemmin sellaiseen, jossa aivojen tulee olla skarppina. Ajatusten ylöskirjaaminen auttaa tehtävien jäsentymistä päässä, ja tunnet pian, että sinulla on elämäsi nuorat omissa käsissäsi. Vältä turhan informaatiotulvan ryöppymistä sisällesi. Rajoita somessa oleilua, jatkuvaa sähköpostin tarkkailua tai puhelimeen vastailua, niin huomaat pian eron, kuinka paljon mielellesi vapautuu tilaa. Organisointi ulottuu myös ympäristöösi. Uskalla luopua turhista tavaroista, ja mielesi toimii järjestelmällisemmin ympärilläsi olevan tilan ollessa siististi järjestyksessä.

Ole valmis muuttamaan toimintatapojasi, TOIMI! Tapojen muodostuminen vaatii kymmeniä tuhansia toistokertoja, joten sinun tulee henkisesti varautua muutokseen, jos nykyiset tapasi eivät täytä vaatimuksiasi. Nykyisillä toimintatavoilla olet siinä pisteessä kuin olet, ja toiseen lopputulemaan pääset toisenlaisilla menetelmillä. Ole oman elämäsi herra, ja uskalla toimia!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on sinun tekosyysi olla tekemättä unelmistasi totta?

Motivaatio-videossaan Gary Vaynerchuk kertoo päätavoitteenaan olevan se, että hän saa katsojalle välitettyä oikean mielentilan ja asenteen vuodelle 2019. Vaynerchuk on tunnettu suorasanaisuudestaan, ja hän usein videoillaan kertoo, kuinka häntä ei voisi vähempää kiinnostaa muiden ihmisten mielipiteet hänestä itsestään. Hänen tavoitteena on saada edes yhden ihmisen muuttamaan toimiaan, jotta hän tämä saavuttaa elämässään suuria asioita. Hän kertoo videolla myös työskennelleensä joka päivä lähes vuorokauden ympäri 15 vuoden ajan, ja hän aloitti tämän ollessaan vasta 20-vuotias nuorukainen. Garyn sanoin, omaan Instagram-biotekstiin voi kirjoittaa olevansa yrittäjä, mutta oikeasti menestyvä yrittäjä tarkoittaa täysin eri asiaa, kuin hieno teksti somekanavan profiilissa. Garyn toistuva vinkki videoissaan on työn tekeminen. Hän painottaa työn tekemisen tärkeyttä jos haluaa saada asioita aikaan, ja päästä suuriinkin tavoitteisiin. Vaynerchukin mielestä elämästä pitäisi unohtaa televis

Motivaation salaisuus

Mel Robbins kertoo videolla “The Secret of Self-Motivation”, kuinka jokainen voi kasvattaa oman motivaation määrää elämässä. Videolla hän kertoo myös oman kokemuksensa kautta löytämästään keinosta, jolla on mahdollista löytää enemmän motivaatiota tekemiseen sekä kyseenalaistaa huonojen tapojen olemassaoloa. Aivot suojelevat meitä kaikelta muutokselta, epävarmoilta ja vierailta asioilta, koska ne yrittävät pitää meidät elossa. Jos haluaa ryhtyä kokeilemaan jotain uutta ja vierasta, aivot lähettävät yleensä jossain vaiheessa suojelumekanismin tavoin signaalia epäilemisestä ja epäröinnistä. Tämä on aivojen tapa suojella meitä kaikelta tuntemattomalta ja vaaralliselta, ja se tekee entistä vaikeammaksi uusien asioiden aloittamisen ja kokeilun. Kun tällaisen suojelumekanismin tunnistaa, on mahdollista vaikuttaa siihen itse, ennen kuin pelko ja epäröinti ottaa tilanteessa vallan. Robbins kertoo kuinka pienten asioiden tekeminen on se vaikein, mutta tärkein asia tehdä motivaation kas

Hei! Hidasta vauhtia.

Nykypäivänä moni haalii itselleen hirmuisesti asioita, tehtäviä ja työtä. ”Enemmän on enemmän” -periaate tuntuu olevan osa monen arkea. Halutaan saavuttaa suuria uraharppauksia, saada parempaa palkkaa, ostaa uusi auto ja elää yksinkertaisesti leveämmin. Tutustuin Timo Lampikosken vuonna 2001 kirjoittamaan teokseen nimeltä ”Vähemmän on enemmän”, ja vaikka teoksen kirjoittamisesta onkin kulunut jo jonkin verran aikaa, päätevät silti monet Lampikosken neuvoista nykypäivänäkin elämään. Tunnistan itsessäni hälyyttäviä piirteitä Lampikosken mainitsemasta ”enemmän-syndroomasta”. On hyvin tavallista, että huomaan tekeväni vielä puolenyön jälkeenkin töitä arkiviikolla. Tämä on jälkivaikutusta sille, etten ole osannut kieltäytyä minulle houkuttavista tarjouksista esimerkiksi töitä koskien. Vaikka jonakin iltana saisin tehtävät hoidetuksi aikaisemmin kuin yleensä, huomaan jatkavani työmäärästä turtuneena hommia yön pikkutunneille asti. Teoksessaan Lampikoski kuvaa visuaalisen kaavion avu