Siirry pääsisältöön

Kuinka lopettaa vitkastelu?

Robin Sharma kertoo videollaan, kuinka jahkailun ja vitkastelun voi välttää, ja jopa lopettaa. Sharma kertoo viidestä keinosta, joilla hän on päässyt eroon vitkastelusta, ja väittääkin näiden oppien siivittämänä olevansa yksi aikaansaavimmista ihmisistä. Hän uskoo jokaisen kykenevän saavuttamaan omat tavoitteensa ja unelmansa, kunhan ottaa elämän ohjakset omiin käsiinsä, ja lopettaa jahkailun.
  1. Muodosta kuva unelmiesi elämästä

Ensimmäisenä Sharma käskee tekemään unelmakollaasin, eli suunnitelman siitä, miltä haluaa oman elämänsä näyttävän tulevaisuudessa. Kollaasin voi luoda esimerkiksi leikkaamalla lehdestä uuden Ferrarin kuvan, ja liimaamalla sen kalenterinsa sivulle, jos sellaisen haluaa tulevassa elämässään omistaa. Lehdestä voi myös leikata vaikkapa Eiffel-tornin kuvan, mikäli matkustaminen kuuluu tulevaan unelmien elämään. Sharma kertoo videollaan, että ihmisen mieli koostuu vain 5% tiedostavasta mielestä, ja 95% on tiedostamatonta mieltä. Näin ollen on tärkeää, että aivojen tiedostava mieli saa jatkuvasti muistutuksen unelmien elämästä kollaasin avulla.
  1. Pidä jahkailudieetti

Toinen menetelmä vitkastelun ehkäisemiseen on 30 päivää kestävä jahkailudieetti (procrastination diet). Sharma neuvoo kirjoittamaan kuukauden ajaksi jokaiselle päivälle tavoitteen, joka rikkoo aikaisempaa jahkailun käyttäytymismallia. Esimerkiksi liikuntaa arasteleva voi kirjoittaa päivittäisiä liikuntapainotteisia haasteita kuukauden ajan kestävälle jahkailudieetille. Jos taas julkisesti yleisön edessä puhuminen on ollut tehtävälistalla jo kauan, se on hyvä kirjoittaa listalle. Jahkailudieetti vie taatusti laatijansa epämukavuusalueelle, ja se jos joku tuo ison harppauksen kehityksessä. Ennen ponnistuksia vaatineet arkiset askareet tuntuvat dieetin päätyttyä varmasti helpommilta kuin mitä ennen dieettiä.
  1. Liiku jokapäivä, ja ole tehokkaampi!

Robin Sharma suosittelee jahkailemisen vähentämisen avuksi päivittäistä liikuntaa. Liikunta vapauttaa endorfiineja kehossa, ja olo on treenin jälkeen yleensä huomattavasti vahvempi, energisempi ja sitä kautta tuotteliaampi. Pienikin treeni pitkän ja työntäyteisen päivän välissä auttaa lisäämään työtehoa huomattavasti, ja laskee myös vitkastelun mahdollisuutta. Treenin lomassa mieli saa lepoa, ja jopa joku pitkään mielessä ollut ogelmakin saattaa selvitä treenin aikana.
  1. Järjestä häiriövapaa tila työskentelylle

Yksi helpoimmista tavoista joutua jahkailun ja vitkastelun partaalle, on erilaisten häiriötekijöiden läsnäolo. Robin Sharma neuvookin tekemään työskentelytilastaan mahdollisimman vähän häiriötekijöitä sisältävän, jotta mielelle ei tule joka suunnasta turhia virikkeitä ja häiriöitä. Näin ollen työ pysyy todennäköisemmin keskeytymättömänä. Kännykkä ja siinä olevat sovellukset ovat pahoja harhautuskoukkuja siinä, missä sotkuinen huonekin. Tärisevä puhelin työpöydällä käden ulottuvilla katkaisee mitä todennäköisimmin työskentelyrauhan useaan otteeseen päivän aikana. Sharma suosittelee tekemään työt yksinään, jos mahdollista. Toisen läsnäolo häiritsee aina jollain tavalla työrauhaa, ja yksin työ tulee hoidettua yleensä nopeammin. Häiriötekijät luovat stressiä, ja stressi ei helpota elämää ainakaan jahkailun osalta millään tavalla.
  1. Usko itseesi, ja lopeta itsesi epäily

Sharma kertoo yhteiskunnan muuttuneen enemmän pelon ja epäilyksen vallan alle. Yhteiskunta, muut ihmiset ja media syöttävät jatkuvasti kommentteja ja signaalia siitä, kuinka yksittäinen ihminen ei voi vaikkapa tienata miljoonaa, tai vaurastua tai ylipäätään menestyä elämässä. Epäilijöitä riittää varmasti, jotka sanovat, ettet pysty tuohon tai tähän. Mitä suuremmat suunnitelmat menestyksestään omaa, sitä suurempaa on ulkopuolelta tulevan kritiikin ja epäilyksen määrä. Epäilevät kommentit harvoin kasvattavat itseluottamusta, tai uskoa omiin kykyihin. Sharma käskeekin jokaista hiljentämään omassa mielessä nämä kaikki yhteiskunnasta kaikuvat epäilykset. Toisten epäilykset nimittäin jarruttavat omien unelmien tavoittelemisessa, koska ne saattavat tiedostamattaan aiheuttaa turhaa pelkoa epäonnistumisesta. Tärkeintä on uskoa viimeiseen asti itseensä, koska turhan usein usko itseensä loppuu juuri hetkeä ennen menestyksen saavuttamista.


(Kuva: Petteri Hentilä)


Lähde:

Video: Robin Sharma - How I Beat Procrastination

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on sinun tekosyysi olla tekemättä unelmistasi totta?

Motivaatio-videossaan Gary Vaynerchuk kertoo päätavoitteenaan olevan se, että hän saa katsojalle välitettyä oikean mielentilan ja asenteen vuodelle 2019. Vaynerchuk on tunnettu suorasanaisuudestaan, ja hän usein videoillaan kertoo, kuinka häntä ei voisi vähempää kiinnostaa muiden ihmisten mielipiteet hänestä itsestään. Hänen tavoitteena on saada edes yhden ihmisen muuttamaan toimiaan, jotta hän tämä saavuttaa elämässään suuria asioita. Hän kertoo videolla myös työskennelleensä joka päivä lähes vuorokauden ympäri 15 vuoden ajan, ja hän aloitti tämän ollessaan vasta 20-vuotias nuorukainen. Garyn sanoin, omaan Instagram-biotekstiin voi kirjoittaa olevansa yrittäjä, mutta oikeasti menestyvä yrittäjä tarkoittaa täysin eri asiaa, kuin hieno teksti somekanavan profiilissa. Garyn toistuva vinkki videoissaan on työn tekeminen. Hän painottaa työn tekemisen tärkeyttä jos haluaa saada asioita aikaan, ja päästä suuriinkin tavoitteisiin. Vaynerchukin mielestä elämästä pitäisi unohtaa televis

Motivaation salaisuus

Mel Robbins kertoo videolla “The Secret of Self-Motivation”, kuinka jokainen voi kasvattaa oman motivaation määrää elämässä. Videolla hän kertoo myös oman kokemuksensa kautta löytämästään keinosta, jolla on mahdollista löytää enemmän motivaatiota tekemiseen sekä kyseenalaistaa huonojen tapojen olemassaoloa. Aivot suojelevat meitä kaikelta muutokselta, epävarmoilta ja vierailta asioilta, koska ne yrittävät pitää meidät elossa. Jos haluaa ryhtyä kokeilemaan jotain uutta ja vierasta, aivot lähettävät yleensä jossain vaiheessa suojelumekanismin tavoin signaalia epäilemisestä ja epäröinnistä. Tämä on aivojen tapa suojella meitä kaikelta tuntemattomalta ja vaaralliselta, ja se tekee entistä vaikeammaksi uusien asioiden aloittamisen ja kokeilun. Kun tällaisen suojelumekanismin tunnistaa, on mahdollista vaikuttaa siihen itse, ennen kuin pelko ja epäröinti ottaa tilanteessa vallan. Robbins kertoo kuinka pienten asioiden tekeminen on se vaikein, mutta tärkein asia tehdä motivaation kas

Hei! Hidasta vauhtia.

Nykypäivänä moni haalii itselleen hirmuisesti asioita, tehtäviä ja työtä. ”Enemmän on enemmän” -periaate tuntuu olevan osa monen arkea. Halutaan saavuttaa suuria uraharppauksia, saada parempaa palkkaa, ostaa uusi auto ja elää yksinkertaisesti leveämmin. Tutustuin Timo Lampikosken vuonna 2001 kirjoittamaan teokseen nimeltä ”Vähemmän on enemmän”, ja vaikka teoksen kirjoittamisesta onkin kulunut jo jonkin verran aikaa, päätevät silti monet Lampikosken neuvoista nykypäivänäkin elämään. Tunnistan itsessäni hälyyttäviä piirteitä Lampikosken mainitsemasta ”enemmän-syndroomasta”. On hyvin tavallista, että huomaan tekeväni vielä puolenyön jälkeenkin töitä arkiviikolla. Tämä on jälkivaikutusta sille, etten ole osannut kieltäytyä minulle houkuttavista tarjouksista esimerkiksi töitä koskien. Vaikka jonakin iltana saisin tehtävät hoidetuksi aikaisemmin kuin yleensä, huomaan jatkavani työmäärästä turtuneena hommia yön pikkutunneille asti. Teoksessaan Lampikoski kuvaa visuaalisen kaavion avu