Siirry pääsisältöön

12 tuntia aikaa onnistua

Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa ensimmäistä Proakatemia-vuottaan opiskeleville järjestetään 12H-näyttö, jonka tarkoituksena on valmistaa opiskelijoita koko opinnot päättävään 24H loppunäyttöön. 12H-näytön ideana on suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla toimeksiantajan antamasta tehtävästä tai ongelmasta. Aikaa näytön suorittamiseen on annettu nimensä mukaan noin 12 tuntia, ja päivän päätteeksi toimeksiantaja arvioi yhdessä valmentajan kanssa tiimin aikaansaaman tuotoksen. Arvioinnissa painotetaan osa-alueina asiakastyytyväisyyttä, tulosten sovellettavuutta ja ongelman ratkaisua, presentaatiota ja loppuraporttia, luovuutta ja innovaatiota sekä asiantuntijuutta ja tehtävän rajausta. Raati arvostelee näitä osa-alueita arvosana-asteikolla 1-5, ja lopullinen arvosana määräytyy näiden pienempien osa-alueiden arvosanojen keskiarvosta. Koko tiimimme suoriutui toimeksiannoista täysillä arvosanoilla, joten tässä esseessä tulen pohtimaan, miten onnistuneeseen lopputulemaan päästiin.
12H-näytössä noin 20 hengen tiimimme sai kaksi toimeksiantoa, joten jaoimme tiimin kahtia. Sain itse olla mukana suorittamassa toimeksiantoa Kampaamotukku Palmikko Oy:lle. Aihe oli itseäni henkilökohtaisesti kiinnostava, joten se antoi väistämättä lisää intoa toimeksiantoa kohtaan. Toimeksianto ei ollut helpoimmasta päästä, ja etenkin tehtävän rajaaminen tuotti alussa hankaluutta, koska olisimme halunneet tuottaa asiakkaalle suuremman ja laajemman tuotoksen suhteessa käytettävään aikamäärään nähden. Teimme lopulta päätöksen, että teemme mieluummin huolellisesti pienemmän määrän tuotoksia, kuin hutiloiden paljon asioita. Tämä koitui oikeaksi päätökseksi, sillä toimeksiantaja oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Lyhyesti kerrottuna teimme lyhyen demovideon sosiaalisen median markkinointia varten, ja suunnittelimme toisen videon asiakkaalle valmiiksi. Lisäksi teimme asiakkaalle sosiaalisen median strategiasta markkinointisuunnitelman, ja liitimme suunnitelman loppuraporttiin.

12H-näyttö sujui tiimiltä hienosti, ja jäsentelen tähän, mitkä asiat erityisesti onnistuivat ja veivät tiimimme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.
  1. Valmistauduimme toimeksiantoon jo edellisinä päivinä.
  2. Jaoimme ensiksi tiimin kahtia, koska suuren tiimin on huomattavasti vaikeampaa työskennellä tehokkaasti ja saada päätetyksi asioita.
  3. Jaoimme tiimit tasapuolisesti osaamisten mukaan, jolloin kummassakin tiimissä oli tasaisesti kutakin osaamista.
  4. Tiimiläisten vahvuuksia ja mielenkiintoa toimeksiantoja kohtaan kuunneltiin ryhmäjakoja tehdessä.
  5. Projektipäälliköt huolehtivat aikatauluttamisesta, ajankäytöstä ja organisoinnista. Kun keskustelu ei edennyt tai vauhti alkoi hidastumaan, olivat määrätietoiset projektipäälliköt puskemassa tiimiä oikeaan suuntaan.
  6. Asetimme ennen näyttöä jo selkeät tavoitteet: asetu potentiaalisen asiakkaan saappaisiin, kysy kaikki eli oletukset minimiin, määritä tavoitteet kristallin kirkkaaksi sekä tuota asiakkaalle konkreettinen ratkaisu, joka tuo tulosta.

Erityisen tärkeää projektin onnistumisen kannalta on mielestäni määrätietoinen projektipäällikkö. 12H-näytön projektipäällikkönä toimi Marianne Murto, joka suoriutui tehtävästä ansioituneesti. Mariannen tavoitteita kohti vievä ja kylmän rauhallinen johtamistapa sai tiimistämme irti juuri sen, mitä näytössä onnistumiseen tarvittiin. Mariannen alkuperäinen tavoite oli, ettei päivän aikana syntyisi kiireen tuntua ollenkaan, ja siinä myös onnistuttiin. Kerkesimme tiiminä tehdä kaiken, mitä lopulta halusimme päivän päätteeksi saavuttaa, ja näin näyttöä jälkeenpäin ajatellen muistan päivän olleen tehokas, mutta rauhallisen tuntuinen.
Kaikenkaikkiaan toimeksianto kehitti jokaista niin yksilönä kuin tiiminä. Tiimille tällaiset paineen alla suoritettavat näytöt ovat kultaakin arvokkaampia kokemuksia. Opimme toistemme työskentelytavoista ja voimavaroista, ja pääsemme hyödyntämään näitä oppeja tulevissakin koitoksissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuin salama kirkkaalta taivaalta

Moikka taas! :) Haluan esitellä kuvataiteen lopputyöni, jonka tein keväällä 2013 Sara Hildén -akatemiassa. Tavoitteena oli luoda isompi teoskokonaisuus, joka sisälsi myös sanallisen osion eli portfolion. Itselläni oli kuvataidekoulua takana jo huimat 10 vuotta, joten halusin panostaa tähän viimeiseen työhön kunnolla. Sana portfolio ja työn sanallinen analysoiminen hieman jännittivät, minkä vuoksi päätin keksiä huolellisesti idean ennen teoksen työstämistä. Oli helpompi työstää teosta ja portfoliota, kun minulla oli joku päämäärä. :) Kokoan alkuun kuvia ja mietteitä työn etenemisestä, ja loppuun liitän vasta oman ideani, jolloin en tyrmää jokaisen omaa näkemystä työstä! (Huom. tämä on hieman pidempi postaus!) :) Työn suunnittelu ja luonnosten tekeminen ei ole ihan se omin juttuni, kuten kuvasta voi huomata. :D Tein kyllä huolellisempiakin luonnoksia, mutta tykkään käyttää inspiraationi sekä energiani itse lopulliseen työhön, jolloin teos elää koko ajan piirtämisen ohell...

Leipomuksia

Nyt kun pahimmista joulukiireistä on selvitty, niin ehdin jälleen kirjoitella blogia! :D Koneen ääreen en ole päässyt kirjoittelemaan, mutta kuvia on tarttunut mukaan paljonkin. Tässä postauksessa kerron leipomuksistani, joita tein joulun aikaan.   Olen antanut kavereilleni ja sukulaisilleni joululahjojen yhteydessä jo usean vuoden ajan omatekemiäni piparikuusia. Halusin jatkaa perinnettä ja päätin jälleen tehdä kuusia. :D Tarkoituksena oli myös tehdä kuusien lisäksi Domino kekseistä sekä tuorejuustosta eräänlaisia cake popseja, mutta ne jäivät kiireessä myöhemmälle. :) Piparikuuset ehdin onneksi hyvin leipoa, mutta aivan kaikille en ehtinyt niitä antaa ennen joulua. Sitten vain leipomaan!  Ostin hirmuisen kasan ranskan pastilleja irtomakeishyllystä, Kristyr sokerikuorrutteita (vihreä, valkoinen sekä punainen), piparminttukarkkeja sekä nonparelleja. Tietenkin oli ostettava myös 1½kg piparkakkutaikinaa. Alapuolella kuvassa näkyy Tiger nimis...

Kirjaessee: Henkilöbrändiä etsimässä

Tutustuin Tuija Aallon ja Marylka Yoe Uusisaaren teokseen nimeltä ”Löydy. Brändää itsesi verkossa”. Tiesin jo entuudestaan, että jokaisella on haluamattaankin valmiina jo jonkinlainen brändi, ja itsensä brändääminen on tärkeää, mutta halusin vielä tarkemmin selventää itselleni, miksi se onkaan niin tärkeää, ja kuinka voisin lähteä itse kehittämään omaa brändiäni. Tässä blogitekstissä käyn lyhyesti läpi, miten lähteä kartoittamaan ja kehittämään omaa henkilöbrändiään. Aivan ensimmäiseksi olisi hyvä kysyä itseltään, että kuka oikein olen. Itselleni helpointa lähestyä aihetta, on määritellä karkeasti itseni muutamalla sanalla. Tämän jälkeen on hyvä lähteä kartoittamaan tulevaisuutta, missä haluan olla parin tai viiden vuoden päästä? Olenko nyt menossa tavoitteitani kohti nykyisillä toimillani? Jos nykyinen henkilöbrändi ja tulevaisuuden tavoitteet kohtaavat minäkuvan kanssa, on mahdollista jatkaa samaa tietä samoilla toimintamalleilla eteenpäin. Jos puolestaan nykyinen minä ei va...